Nykyaikana ei ole lainkaan harvinaista, että yrityksen tulevaisuus riippuu lähes täysin sen kotisivuista. Joillakin yrityksillä ei ole mitään muuta mainontaa tai näkyvyyttä, eivätkä he välttämättä muuta tarvitsekaan. Tämän takia kotisivujen suunnittelijaa valitessa kannattaa muistaa, että halvin vaihtoehto ei ole läheskään aina se paras vaihtoehto. Edullinen suunnittelija on tottakai halvempi juuri nyt, mutta tulee maksamaan sinulle paljon enemmän pitkässä juoksussa.
Uuden tai olemassa olevien kotisivujesi päivityksen hankkiminen vaatii työtä. Se voi olla valtava homma, riippuen uusien sivujen sisällön määrästä ja siitä, mitä haluat sisällön tekevän puolestasi. Siksi kotisivujen toteuttajan valintaan huolella paneutuminen on todella tärkeää.
Tässä 5 asiaa joita kannattaa ehdottomasti pohtia ennen kuin palkkaat yrityksen tai suunnittelijan toteuttamaan kotisivuprojektisi:
1. Mitä tarpeita sinulla on uusien tai päivitettävien sivujen suhteen?
Tästä aiheesta voisi puhua loputtomiin, mutta hyvin lyhyesti, sinun kannattaa miettiä tarkkaan, että mitä oikeasti tarvitset ennen kuin edes alat etsiä kotisivuillesi toteuttajaa. Oletko vasta aloittamassa toimintaasi ja onko budjettisi äärimmäisen kireällä? Siinä tapauksessa voit harkita esimerkiksi tee-se-itse vaihtoehtoja, kuten kotisivukonetta tai wixiä. Heidän kuukausimaksuaan vastaan saat simppelit perussivut, jotka saattavat riittää sinulle jos et tarvitse mitään juuri sinun yrityksellesi räätälöityjä ominaisuuksia ja ulkoasua tai hyvää hakukonenäkyvyyttä.
Jos taas etsit erottuvampaa suunnittelutyötä tai tiedät, että tarpeesi ovat monimutkaisemmat ja vaativammat, kotisivujesi räätälöinti on silloin paras ratkaisu. Listaa kaikki tarpeesi, olivatpa ne sitten verkkokauppa, siisti blogi, uutistoiminto tai projektiesi esittelytoiminto. Kun tarpeesi ovat selkeät sinulle itsellesi, voit kertoa varmasti ja selkeästi mahdollisille kotisivujen toteuttajille tarpeistasi.
2. Paljonko sinulla on aikaa työstää verkkosivuprojektiasi?
Projektisi aikataulu on tärkeä, mutta vielä tärkempää on miettiä paljonko olet valmis panostamaan omaa aikaasi projektin valmistumiseksi. Riippuen siitä kenet palkkaat tekemään sivusi, voit joko joutua tekemään paljon töitä, tai antamaan muutaman kommentin ja mielipiteen sekä lopullisen siunauksen sivujen julkaisulle.
Freelancereiden kanssa toimiessa saatat joutua tekemään kovan työn miettiessäsi ja kertoessasi heille tarkalleen mitä haluat. Jos taas valitset yrityksen, joka tarjoaa kokonaisvaltaisempaa palvelua, yrityksen suunnittelijatiimi pystyy itse tekemään päätöksiä joihin freelancer joutuisi aina kysymään sinulta ohjeita. Yleisesti voidaan sanoa, että mitä kokeneemman tiimin palkkaat, sitä vähemmän joudut käyttämään omaa aikaasi projektin valmistumiseen.
3. Mitkä ovat web-suunnittelijasi tarjoamat palvelut?
Tutustu huolellisesti heidän palveluihinsa ja osaamiseensa. Käytä hieman aikaa ja tutustu heidän työnäytteisiinsä. Tarjoavatko he vain web-suunnittelua? Käyttävätkö he valmiita ratkaisuja, vai räätälöidäänkö kaikki heidän sivustonsa sinun tarpeisiisi? Ovathan heidän sivustonsa hakukoneoptimoidut ja responsiiviset? Tarjoavatko he sisällöntuotantoa ja sisältösuunnittelua, vai tekevätkö he vain ja ainoastaan sitä, mihin sinä olet heidät määrännyt?
4. Mitä kotisivusi tulevat maksamaan?
Laskutetaanko sinua tuntiperusteisesti, vai ilmoittaako kotisivutoimittajasi koko projektille hinnan etukäteen? Jääkö sinun kontollesi maksaa piilokuluja tai maksuja projektin valmistuttua? Koko projektin kustannusten tietäminen etukäteen on erittäin tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on tietää mitä vastinetta saat rahoillesi. Kun pyydät tarjouksia yrityksiltä, muista kysyä heiltä myös, että mitä tarjouksen hinnalla oikeasti saa.
Projektin aikana varmista, että myös saat sen mitä sinulle luvattiin. Jos maksat räätälöinnistä, mutta sivuissasi käytetään valmista ostettua templaattia jonka yritys on ostanut itselleen, varmista että tiedät miten asia oikeasti on. Jos muualta ostetun templaatin ”parasta ennen” päiväys koittaa lähitulevaisuudessa, sivustosi joutuu vaikeuksiin.
5. Milloin projektissasi on deadline, ja miten harkitsemiesi yritysten aikataulu sopii omaasi?
Osuvatko sinun deadlinesi ja kotisivujen toteuttajan aikataulut yhteen? Toivoitko että projekti olisi ohi muutamassa viikossa, mutta harkitsemasi kotisivutoimittaja on freelancer, jolla on tavallinen työ, ja hän tekee kotisivuprojektiasi arki-iltaisin, jos ehtii? Tai ehkäpä harkitset isompaa websuunnittelutoimistoa, jolla on jo 25 projektia tulilla?
Varmista aina että tiedät mitä odottaa aikataulun puolesta, ja että toimittajasi voi luvata toimittaa valmiin sivuston ennen deadlineasi. Täysin räätälöity sivusto ei synny alle viikossa. Yhden sivun kokonaisuudessa ei pitäisi kestää yli kuukautta.
Sivututka on erikoistunut auttamaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä saamaan parempia tuloksia verkossa. Teemme sinulle mielellämme tarjouksen räätälöidystä kotisivupaketista, joka ei ole pelkästään kaunis ulkokuori.