Lyhyesti sanoen brändisi on lupauksesi asiakkaillesi. Brändisi kertoo heille mitä palveluiltasi uskaltaa odottaa, ja siihen vaikuttaa kolme avaintekijää:
- Mitä yrityksesi, ja pohjimmiltaan sinä itse, olet.
- Mitä haluaisit olla
- Miten nämä asiat nähdään ulkopuolisen silmin.
Jos yrität olla yhtäaikaa kallis ja huippulaadukas, sekä edullisin ja parasta vastinetta rahalle, et ole mitään.
Hyvin brändätty bisnes erottuu massoista tietyn kohderyhmän silmissä ja kahmii leijonanosan asiakkaista sektoriltaan. Ihmiset ovat tutkitusti valmiita maksamaan enemmän brändätystä kuin brändäämättömästä tuotteesta, vaikka tuotteet olisivatkin tasan samanlaiset.
Brändin muodostaminen
Itsetutkiskelua yritysmaailmassa: monesti vaikeaa ja silloin tällöin jopa epämukavaa. Viisaasti muodostetun brändin ytimessä on asiakkaidesi enemmistöstä koostuva kohderyhmä, jonka tarpeisiin brändisi sopii parhaiten. Muistathan, että mitä luulet asiakkaidesi ajattelevan, ja se mitä he oikeasti ajattelevat, ovat yleensä aivan eri asioita. Parhaiten homma selviää kysymällä. Brändin muodostuksessa sinun pitää vastata ainakin seuraaviin kysymyksiin:
- Mikä on yrityksesi visio?
- Mikä on yrityksesi liikeidea (tehtävä)?
- Mitä hyötyjä ja ominaisuuksia tuotteissasi ja palveluissasi on?
- Mitä asiakkaasi ja yrityksestäsi kiinnostuneet ajattelevat yrityksestäsi?
- Mitä haluaisit heidän ajattelevan?
Vaikka yritysbrändäyksen taustalla yleensä onkin motivaatio tehdä rahaa, ei voi kuin ihailla brändäystä missä uskalletaan sanoa julkisesti, että halutaan saada aikaan paljon enemmän. IKEA:n visio ei ole myydä huonekaluja, vaan luoda parempaa arkea tavallisille ihmisille. Visio ilmoittaa selvästi IKEA:n halusta asiakkaan hyödyttämiseen ostohetken jälkeenkin.
IKEAn brändistä kannattaa poimia talteen tämä viisaus: vaikka rahan tahkoaminen onkin korkea prioriteetti, sen ympärille brändääminen ei erota sinua juurikaan. Inspiroivan vision ja tehtävän keksiminen ovat vaikea, mutta palkitseva osa brändäystä.
Brändin levittäminen
Kun olet muodostanut brändisi, sinun pitää myöskin toitottaa sitä maailmalle. Tähän vaihtoehtoja onkin jo todella mukavasti:
1. Logo
Hommaa hyvä logo, joka edustaa brändiäsi. Millainen sitten on hyvä logo, ja miten saat sellaisen? Tähän voisi vastata pitkästi, mutta typistettynä: hommaa logosi aina ammattilaiselta. Logon merkitys asiakkaidesi ostohalukkuuteen, tunnistettavuuteen ja brändin perille saamiseen on aivan liian korkea jätettäväksi harrastelijan, tai jopa täysin kokemattoman hoidettavaksi. Muista myös, että logo suunnitellaan asiakkaitasi varten: jotta he voisivat tunnistaa sinut ja brändisi silmänräpäyksessä.
Voit piirtää ideasi esimerkiksi paperille ja esitellä ideasi suunnittelijalle lähtökohdaksi. Muistathan kuitenkin, että graafikon silmä ja kokemus tarkoittavat sitä, että hän tulee lähes varmasti muuttamaan ideaasi tai jopa ehdottamaan jotakin ihan muuta. Usein suunnittelijoille riittää lyhyt kuvaus tarpeistasi: millainen brändisi on, onko yrityksesi nuorekas vai vakiintunut ja minkälainen on tyypillinen asiakkaasi.
Logo ei muuten synny päivässä. Sanoisin, että oma lähtöhintamme, 990€+alv (hinta päivitetty 1.1.2023) logosta on aivan äärimmäinen minimi pienen vakiintuneen yrityksen tarpeisiin. Jos sinulla on startup tai kovassa kasvussa oleva yritys, suosittelen että etsit pelkästään logoihin erikoistuneet yrityksen ja käytät logoosi n. 2-10 kertaa enemmän rahaa.
2. Brändin integrointi yritykseesi
Brändisi ei toimi kunnolla, jos työntekijäsi eivät ymmärrä tai välitä siitä. Entisellä työpaikallani, isossa kansainvälisessä konsulttiyhtiössä, ongelma ratkaistiin jakamalla jokaikiselle työntekijälle siisti, pankkikortin näköinen kestävä muovinen plakaati laitettavaksi lompakkoon. Kortissa lukee yrityksen visio ja keinot, millä visio saadaan toteutettua, kuten:
- Olemme valmiita ottamaan harkittuja riskejä
- Haluamme ansaita rahaa ja ottaa vastuun hankkeistamme
- Luomme ainutlaatuisia asiakaskokemuksia
Lista jatkuu noin kymmenen kohdan verran. On tärkeää muistaa, että brändiä ei voi vain kehitellä, laittaa verkkoon ja unohtaa. Kaikki liittyy brändiin: miten työntekijäsi vastaavat puhelimeen, mitä sinulla ja myyjilläsi on päällään asiakastapaamisissa, mitä laitat sähköpostien allekirjoitusviestiin, aivan kaikki.
Jos yrityksesi on jo näkyvästi esillä sosiaalisessa mediassa, brändiarvosi kannattaa porata varsinkin somevastaavan kalloon. Hän on käytännössä näkyvin yksittäinen yrityksesi ääni, joka voi edustaa tai olla edustamatta brändiäsi: kaikki teksti ja kuvat kannattaa valita brändin arvojen mukaan.
3. Kehittele itsellesi tunnuslause (slogan)
Tunnuslause on äärimmäisen ytimekäs, helposti muistettava ja konkreettinen sanoma jossa brändisi tiivistyy. Sivututkan tunnuslause on näkyvillä heti etusivun ensimmäisessä näkymässä: Lisää asiakkaita ja parempia tuloksia netissä.
Muista kuitenkin, että slogan voi olla sinulle vahingollinen, jos et pysty tekemään kuten sloganissasi lupaat! Tästä päästäänkin viimeiseen, mutta ei todellakaan vähäisimpään pykälään:
4. Toimi aina brändisi mukaisesti, äläkä tyydy vähempään
Jos lupaat kuun taivaalta, mutta et pysty todella antamaan kuuta taivaalta, asiakkaasi eivät osta uudestaan, saati suosittele yritystäsi ystävilleen. Vaikka tuotteesi tai palvelusi olisikin ihan hyvä, mutta se ei vastaa brändisi sanomaa, asiakkaalle jää huono maku suuhun. Sinun pitää aina aina pyrkiä johdonmukaisesti toteuttamaan brändiäsi, jos haluat brändisi oikeasti toteutuvan.
Brändäys on haasteellinen ja monisyinen kokonaisuus, jonka kunnolliseen ymmärtämiseen minulla menee vielä pitkään. Toivon kuitenkin, että tämän kirjoituksen avulla brändäykseen myöhään heränneet yrittäjät pääsevät hyvään alkuun.