Luovassa projektissa onnistuminen

Kun vuosia takaperin asiakas soitti meille ja sanoi haluavansa kotisivut, me olimme heti repiä pelihousumme. Vastauksemme oli innokkaasti luokkaa ”Loistavaa! Eiköhän aloiteta projekti. Vastaatko näihin uusia verkkosivuja koskeviin kysymyksiin ekana sähköpostilla kiitos”.

Oli kiire päästä tekemään, ja palvella asiakasta nopeasti. Halusimme antaa asiakkalle vitkastelematta sen, mitä hän haluaa.

Siksi emme koskaan osanneet pysähtyä kysymään niitä kaikista tärkeimpiä asioita.

Tarvitsetko oikeasti juuri sitä mitä pyysit?

Ero vanhan ja nykyisen toimintatapamme välillä on pieni, mutta se muuttaa kaiken. Olemme oppineet kysymään ”miksi?”. Asiakkaiden yhteydenottoihin on aina syy, ja me haluamme tietää nämä syyt. Niiden tunteminen on hyvän lopputuloksen perusedellytys:

  • Miksi haluaisitte ostaa uudet kotisivut?
  • Miksi haluaisitte ne juuri nyt?
  • Miksi harkitsette juuri meitä?

Yritäppä joskus kysyä oman yrityksesi asiakkailta samankaltaisia kysymyksiä. Niiden kysyminen on helppoa. Jos kuuntelet huolellisesti, niin tunnet asiakkaasi paljon aiempaa paremmin.

Digistrategia ei ole kirosana

Nosteen Jari Parantainen selitti strategian parhaiten:

”Strategia-käsitteen keksivät sotapäälliköt. Heillä oli sellaiselle polttava tarve. Jos kaksi tasavahvaa armeijaa kopioi toistensa toimia, siitä seurasi vain tasapeli. Se ei ole sotilaan tavoite. Se on joko voitto tai kuolema!”

Sodissa strategian tehtävä oli auttaa kotijoukot voittoon. Nykybisneksissä idea on aivan sama: Digistrategia kertoo, mitä me ryhdymme tavoittelemaan ja tekemään, jotta yrityksesi saa haluamansa.

Uudet verkkosivut on väline, kuin kiiltävät ja terävät miekat sotilaiden käsissä. Hyvistä aseista on apua, mutta parasta lopputulosta varten on pakko tietää tarkalleen mitä halutaan saavuttaa.

Kaikki alkaa tavoitteesta

Nykyään kun asiakas soittaa ja sanoo, että nyt tehdään verkkosivut, me painamme jarrua. Sovitaan heti projektin alkuun istunto, jossa käydään yhdessä läpi yrityksen nykytilanne ja toiveet siitä, mitä yritys haluaa oikeasti saavuttaa: halutaanko kasvaa, rekrytoida kirsikat kakusta, muuttua erilaiseksi vai kenties jotain muuta?

Perusasioiden lisäksi poraudutaan huolellisesti yrityksen asiakkaisiin ja brändiin. Meidän on pakko ymmärtää mitä yrityksesi haluaa kommunikoida, ennen kuin voimme tehdä mitään järkevää. Joskus käy jopa ilmi, että verkkosivujen uusiminen ei olekaan yrityksen tavoitteiden saavuttamisen kannalta oleellista.

Strategia ohjaa tekemisiämme

Aina kun me suunnittelemme jotain, me seuraamme aiemmin yhdessä lukkoon lyötyä strategiaa joka kertoo mihin tähtäämme. Kun esittelemme uusia suunnitelmia, käymme yhdessä läpi strategian tärkeimmät seikat. Tällä tavalla kaikki suunniteltu työ otetaan vastaan kohderyhmää, eli omia asiakkaitasi, ajatellen.

Luova vapaus kunniaan

Aisopoksen tarinoissa kerrotaan sammakosta ja skorpionista, jotka tapaavat joen rannassa. Skorpioni pyytää sammakkoa viemään sen joen toiselle puolelle, ja lupaa olla pistämättä. Sammakko epäröi, mutta suostuu hoksattuaan, että jos skorpioni pistää häntä matkan aikana, niin skorpionikin hukkuu ja kuolee. Sammakko ottaa skorpionin selkäänsä ja joen keskellä skorpioni pistää sammakkoa. Viimeisillä voimillaan sammakko kysyy: ”Miksi… Nyt sinäkin hukut!”. Skorpioni vastaa: ”En voinut sille mitään. Minä olen tällainen”.

Pointtini ei ole, että asiakkaat ovat pisteliäitä sabotöörejä. Menestyneimpien yritysten johtajilla on tottumuksesta tapa ottaa asiat omaan hallintaansa. Se kuuluu hyvässä mielessä heidän persoonaansa. Luovissa projekteissa tämä asiakkaan usein positiivinen taipumus on kuitenkin uhka projektin menestykselle.

Liiallinen alttius nöyristellä ja totella asiakkaan mielijohteesta syntyneitä pyyntöjä ilman strategiaa on takuuvarma reitti yhteistyön kariutumiseen. Asiakas saa mitä pyytää ja sitten ihmettelee missä mentiin mönkään.

Kunnollisen digistrategian paras puoli on, että se erottaa tehokkaasti projektin osapuolten egot projektin kulusta. Meidän ei ole aina tarkoitus luoda sinun tai meidän omaa mieltymystämme mukailevia asioita. Strategia muistuttaa, että sinun omat asiakkaasi ovat kaiken keskipiste. Heihin me yritämme vaikuttaa.

Jos siis tuumaat palaverissa, että ”Tämä sininen sävy ei ole mielestäni tarpeeksi vahva brändillemme, jonka yksi pääarvoista on rohkeus ja voima”, niin paiskaamme kättä ja sovitaan, että kokeilemme vielä voimakkaampaa sinistä josko se olisi parempi. Jos taas sanot, että ”Kaverini mielestä tähän tarvitaan pinkkiä, ja minäkin tykkään pinkistä!” pystymme heti kriittisesti pohtimaan, että onko uudessa väri-ideassa brändisi tai omien asiakkaidesi kannalta mitään järkeä.

Jos haluat ottaa projektin täysin omaan hallintaasi ja määrätä kaikesta itse, niin siihen löytyy meitä paljon halvempiakin vaihtoehtoja. Me keskitymme auttamaan yrityksiä, jotka tarvitsevat konsulttia ja pitkäaikaista liittolaista kasvun tueksi.