Mitä kuuluu yritysilmeeseen ja milloin se kannattaa hankkia?

Joidenkin firmojen ulkoasu on tilkkutäkki. Verkkosivut ovat siniset, mutta työntekijäsi ajelevat vain punaisilla pakettiautoilla. Asiakkaat sekoittavat henkilöstösi kilpailevan yrityksen kanssa. Mainoksissasi on välillä valokuvia, välillä lasten kuvakirjaan sopivia piirroksia. Logosi pitäisi olla kaksivärinen, mutta vaatetuksessa se on yksivärinen.

Kuulostaako tällainen sekoilu turhankin tutulta? Tämä artikkeli on sinua varten!

Yritysilmeen tärkeyttä on helppo aliarvioida. Kun kaikki on kohdallaan, verkkosivut, työvaatteet ja tuotteet ovat selkeästi osa samaa kokonaisuutta, samaa brändiä. Kaikki on siis hyvin silloin, kun kukaan ei huomaa mitään ongelmallista.

Yritysilmeen sivuuttaneen yrityksen huomaa kuitenkin kaukaa: visuaalisesti kaikki on hieman sinne päin. Milloin mikäkin kesäduunari on ollut vastuussa työvaatteista, käyntikorteista ja autojen teippauksista. Firman konttorin seinät ovat punaisia, mutta työntekijöiden työvaatteet sinisiä.

Jokainen on taaplannut vuorotellen tyylillään, ja sekalainen kokonaisuus anelee nopeaa ja kivutonta armokuolemaa.

Yritysilme tyylikirja
Ote toteuttamastamme ARR-Systemsin yritysilmeestä.

Yritysilme vastaa kysymykseen ”Miltä pitää näyttää?”

Dokumentoidun yritysilmeen avulla kuka tahansa voi luoda yritykseen liittyvää materiaalia mihin tahansa mediaan ilman, että ilme alkaa rönsyilemään ja ”vähän sinne päin” fiilis tekee comebackin.

Yritysilmeeseen voi kuulua tapauskohtaisesti monenlaista, mutta yleensä se opastaa vähintään seuraavat perusasiat:

  • Logon sallittu ja ei-sallittu käyttö
  • Värien sävyt ja värien käytön suhteet eri tilanteissa
  • Sallitut fontit ja vahvuudet
  • Graafiset elementit kuten valokuvien aiheet ja ikonien tai piirrosten tyyli

Yritysilmeeseen ei kuulu mitään valmista. Se ei sisällä käyntikortteja, verkkosivuja, tuotepakkauksia eikä t-paitoja. Se sisältää ohjeet, miten nämä kaikki ja paljon muuta tulisi suunnitella ja toteuttaa jotta ne tuntuvat kuuluvan firmasi brändiin.

Yrityksen brändäysesimerkki: työntekijöiden t-paidat.
Logon käyttöä selkeästi…
Yrityksen brändi: logo pakettiauton kyljessä
… kaikissa erilaisissa käyttökohteissa.

Mistä tietää, että yritysilme kannattaisi hankkia?

Aloita tärkeimmästä, eli logostasi. Arvioi sitä vaikkapa tämän kirjoituksen ohjeiden perusteella: Millainen on hyvä logo?

Jos logosi kaipaa remonttia, yritysilmeen saa hankittua siihen kylkeen varsin pienellä vaivalla ja työllä. Näin teki esimerkiksi ARR-systems, jonka yritysilmeestä tässäkin artikkelissa on makupaloja. He uudistivat verkkosivuprojektin yhteydessä kaiken logon modernisoinnista eteenpäin.

Silmäile ja mieti maalaisjärjellä

Tsekkaa henkilöstön perehdytysmateriaalit ja kaiva esiin käyntikortti. Avaa näytölle viimeisin asiakkaalle lähtenyt tarjous ja toiselle näytölle omat verkkosivut.

Näetkö samoja värejä? Miten logo on esitetty eri materiaalissa? Onko fontti aina sama? Pystyykö silmäilemällä huomaamaan, että nämä matskut kuuluvat yhteen?

Jos vastasit ylempiin kieltävästi, niin ryhdy miettimään yritysilmeen hankintaa.

Jos yrityksesi on hyvin pieni, nuori tai ”kokeiluasteella”, niin ilmeellä ei ole tulipalokiire. Jos firmasi on jo vakiintunut, niin ota puhelin käteen ja soita graafikollesi, että mitä yrityksesi ilmeen yhdenmukaistus ja ohjeistuksen dokumentointi maksaisi.