Termit brändi ja yritysilme menevät usein sekaisin. Monet yrittäjät ajattelevat, että brändi tarkoittaa yritysilmettä. He ovat osittain oikeassa: yritysilme on osa yrityksen brändiä.
Miltä näyttää vastaan miltä tuntuu
Yritysilme tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, miltä yritys näyttää. Yritysilmeen piiriin kuuluvat muun muassa logo, fonttivalinnat sekä värit. Käyttämällä aina tarkasti samoja yritysilmeen osia voidaan rakentaa ilme, joka on helppoa yhdistää yritykseen.
Brändi pyrkii saamaan ihmiset rakastumaan.
Ymmärrä minua.
Helpota tai paranna elämääni.
Yllätä minut.
Anna minulle enemmän, kuin mistä maksoin.
Näytä, että välität minusta.
– Moderni kuluttaja
Ihminen on aina tehnyt päätöksiä tunteillaan, mutta nykypäivän rajaton vaihtoehtojen määrä turruttaa vertailuintoa entisestään. Ihmiset haluavat tuntea tehneensä oikean ratkaisun. Faktat ovat tärkeitä, mutta toisarvoisia.
Pelkästään suomesta löytyy satoja, ellei tuhansia pieniä kotisivutoimistoja kuten Sivututka. Koska tavoitteemme on pärjätä kilpailussa, jossa sadat yritykset tarjoavat enemmän tai vähemmän tasokasta verkkosivupalvelua, se edellyttää että asiakkaamme tuntevat jonkinlaisen yhteyden yritykseemme. Yhteyden, jota muista ei tunnu.
Vahva brändi tuntuu hyvältä, saa ihmiset luottamaan ja uskomaan sen ylivertaisuuteen. Tähän ei päästä pelkästään hankkimalla uusi logo.
Brändi on asiakkaiden fiilis yrityksestä. Käytännössä yrityksen brändi on yrityksen maine.
Brändiä ei voi rakentaa sormia napsauttamalla
Mainostoimistosta voi ostaa uuden yritysilmeen. Hankinta on helppoa: tarvitsee maksaa ja käyttää pari tuntia omaa aikaa. Uuden ilmeen käyttöönottokin on monesti helppoa: uusi logo kotisivuille ja työntekijöiden paitoihin. Sillä siisti.
Brändisuunnitelma tai brändistrategia on myös helppo hankkia. Nämä kaksi sanaa tarkoittavat ohjeistusta siitä, millä tavalla yrityksesi pitää lähteä rakentamaan brändiä tästä eteenpäin. Tähän helppous kuitenkin loppuu, ja tämä onkin oleellinen brändin ja yritysilmeen ero.
Brändi vaatii aikaa
Brändisuunnitelmaan kuuluu huomattavasti seikkoja, jota ei voi vain ”ottaa käyttöön ja unohtaa”. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi vastaukset kysymyksiin:
- Mikä on yrityksemme päätehtävä, eli syy olemassaoloomme? Raha toki motivoi suurinta osaa yrittäjistä, mutta yrittäjä olisi voinut perustaa millaisen yrityksen tahansa, mille alalle tahansa. Miksi hän perusti juuri tämän yrityksen?
- Kuka meiltä haluaa ostaa? Miksi?
- Miten tavoitamme asiakkaamme parhaiten?
- Miten kommunikoimme heille?
- Millaisen kuvan haluamme aina antaa itsestämme asiakkaille?
- Mikä meidän visiomme on?
- Miltä asiakkaasta tulee tuntua, kun ostaa meiltä?
Listassa on vain pinnallinen raapaisu kokonaisuudesta. Kuten varmasti huomasit, näitä asioita pitää vaalia korostetusti kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Kärsivällisyydellä ja sitkeydellä ihmisten käsitys yrityksestäsi alkaa siirtyä haluttuun suuntaan:
- Sinulta on helpompaa ostaa. Se tuntuu turvalliselta.
- Myyntitykkisi menestyvät paremmin. Heihin luotetaan.
- Vanhat asiakkaat palaavat takaisin yhä useammin. Brändisi luo uskollisuutta.
- Ihmisten käsitys yrityksesi arvosta kasvaa tasaisesti.
Nyt kun tiedät mitä haluat sanoa, sinun pitää myös pysyä tiukasti brändiviestissäsi pitkään.
”Tunne itsesi.”
— Plato

Brändäyksestä alle puolet voi ostaa
Loput tehdään yrityksen arjessa. Vaikka yritys hankkisi maailman parhaalta brändäystoimistolta uuden brändin, sen teho on olematon jos yrityksen johto ei ole seuraavien väittämien takana:
- Elämme maailmassa, jossa brändäys näkyy kaikkialla.
- Tiedämme kaikki kohdat, joissa yrityksemme brändi pääsee kosketuksiin ihmisten kanssa.
- Käytämme jokaisen mahdollisuuden vaikuttaa asiakkaidemme mielipiteeseen tehokkaasti hyväksi.
- Jaksamme ja tahdomme toistaa brändimme ydinviestiä uudestaan, uudestaan ja uudestaan.
- Me emme vain väitä olevamme paras vaihtoehto. Me näytämme sen.
- Luomme tilaisuuksia houkutella uusia asiakkaita ja tehdä heistä uskollisia.
Ota vaari näistä bränditietoisen yrityksen kuudesta käskystä ja hanki itsellesi selkeä viesti. Hanki sitten viestiä tukevaa markkinointimateriaalia, niin pääset suomalaisten yritysten kärkikastiin brändäyksen saralla.
”Brändisi ei ole mitä sanot. Se on mitä kaikki muut sanovat.”
— Marty Neumeier